De la Agora(piata publica) la Social Media

De la Agora(piata publica) la Social Media
    „Rețelele sociale sunt despre sociologie și psihologie mai mult decât tehnologie.” Brian Solis, analist digital, autor

    In ziua de azi multi privesc retelele sociale ca pe un domeniu tehnic, o ramura a tehnologiei digitale, ceea ce nu este gresit dar nu este decat un mod incomplet de a le privi.
    In ultimi ani retele sociale au evoluat foarte mult de la acele platforme simple pe care utilizatorii impartaseau idei, poze si filme, au devenit mici universuri atat din punct de vedere social cat si psihologic si organizatoric. Au incorporat si ramurile de business pe langa conturile personale, au creeat grupuri orientate pe diferite interese comune si au devenit cea ce era piata publica in perioada antichitatii (agora pentru greci). In piata publica se intalneau grupuri de oameni si discutau, in piata publica vorbeau cei ce vroiau sa isi imparta ideile cu ceilalti, in piata publica isi puneau taraba diferite afaceri locale si isi promovau produsele, in piata publica se anuntau diferite informatii oficiale ale autoritatilor si in piata publica erau si organe de ordine ce se asigurau ca toate activitatile de mai sus sa se desfasoare in parametri legii sau oranduririi locale. Retele sociale sunt variante moderne si digitale ale pietei publice antice cu principala diferenta ca acum au un acces global pe langa cel local.
    Pentru a putea intelege si analiza interactiunile de pe retele sociale acestea trebuie privite din toate aspectele. Din aspect sociologic al categoriilor sociale ce sun prezente precum si interactiunea intre membrii, grupurile sunt locuri unde se regasesc utilizatorii ce au in comun idei sau interese creand astfel noi sub categorii sociale fata de interactiunile traditionale, din aspect psihologic sunt si aici diferente fata de intactiunile clasice, multe persoane introvertite in viata de zi cu zi pot sa isi depaseasca aceasta bariera, organizatiile si companiile pot accesa publicul la un nivel mult mai direct si personal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Add to cart